Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας επι τη ενάρξει του νέου Κατηχητικού Έτους 2012 - 2013.


ΜΗΝΥΜΑ
ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 - 2013


Αγαπητά μου παιδιά,
Δεν θα πρωτοτυπήσω σήμερα αν σας μιλήσω κι εγώ, ως πατέρας σας πνευματικός, για την περίφημη «κρίση». Τα τελευταία χρόνια η ίδια λέξη κυριαρχεί παντού: στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο ίντερνετ, στις κουβέντες των μεγάλων, στις σχολικές εκθέσεις των μαθητών…
Με τα πρόσωπα σκυθρωπά μιλούν οι πολλοί για τις περικοπές των μισθών, την ανεργία, τη φτώχια που ολοένα αυξάνεται και διαμαρτύρονται ότι: «Η κρίση μας τσάκισε!» Αναπολούν άλλοι τις εποχές της άνετης ζωής, με τα άφθονα καταναλωτικά αγαθά και τις σπατάλες στην καθημερινότητά μας και αναφωνούν: «Ας όψεται η κρίση!»
Είναι όμως τελικά το αδιέξοδο αυτό που καθημερινά βιώνει η κοινωνία και η πατρίδα μας μέγεθος μόνο οικονομικό;
Ακούτε ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται ή ότι η μάστιγα των εξαρτήσεων πλήττει περισσότερες υπάρξεις νεανικές… Περισσότερα χέρια χτυπούν πόρτες ζητώντας βοήθεια απεγνωσμένα, χωρίς όμως να βρίσκουν εύκολα ανταπόκριση… Πολλοί νέοι στην ηλικία σας, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, ακολουθούν μια ζωή «δίχως όνομα… χωρίς σκοπό… χαμένοι από χέρι…» -που λέει κι ένα απ’ τα αγαπημένα σας τραγούδια.

Στην αρχή της φετινής κατηχητικής χρονιάς δεν θα ήθελα να σας μαυρίσω την ψυχή με δυσάρεστες ειδήσεις! Θέλω μόνο να σας τονίσω ότι η δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει αυτόν τον καιρό η κοινωνία μας, ο τόπος μας, η πατρίδα μας δεν μετριέται με τους δείκτες του χρηματιστηρίου των οικονομικών αξιών, αλλά δείχνει πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο (δικό μας) βασίλειο της Δανιμαρκίας!»
Κάπου οι Νεοέλληνες, οι μεγαλύτεροι από εσάς στην ηλικία, λαθέψαμε! Ξεστρατίσαμε! Ξεχάσαμε το Θεό μας! Χάσαμε την πόρτα της Εκκλησίας Του! Τον βγάλαμε από τη ζωή μας! Στερηθήκαμε τις αιώνιες αρχές και τις αξίες που ασταμάτητα μας προσφέρει, για να ζούμε αιώνια! Αναζητήσαμε σε κούφιες ιδεολογίες και στα υλικά αγαθά την ψυχή μας, την ουσία της ζωής μας… Θελήσαμε να κορέσουμε εκεί τη δίψα μας… «Διψάσαμε το μεσημέρι μα το νερό γλυφό…»

Γνωστός συγγραφέας, αείμνηστος πια, αναφωνούσε σ’ ένα πολυδιαβασμένο βιβλίο του: «Ζητείται ελπίς!»
Όμως, αγαπητά μου παιδιά και αγαπητοί γονείς,
Η Εκκλησία μας, αιώνες τώρα, διακηρύσσει σταθερά και αταλάντευτα ότι «σε στιγμές κρίσης υπάρχει Ελπίδα!» Ελπίδα με το Ε κεφαλαίο! Είναι ο Ίδιος ο Χριστός και μόνο στην Εκκλησία μπορεί κανείς να Τον συναντήσει! Είναι η διέξοδος από τα αδιέξοδά μας, η λύση στα προβλήματα και τις δυσκολίες μας, η πηγή της χαράς στις στενοχώριες και τις δοκιμασίες μας!
Εσείς γνωρίζετε και τρέξατε να συναντήσετε την Ελπίδα στον χώρο της Ενορίας σας, στις Ενοριακές Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές που από σήμερα αρχίζουν με την ευλογία του Θεού!
Βοηθήστε και άλλους συνομηλίκους σας, τους συμμαθητές και τους φίλους σας, να μην αφήσουν έξω από τη ζωή τους τον Χριστό, τη μοναδική Ελπίδα που δεν θα τους διαψεύσει ποτέ! Καλέστε και αυτούς να ζήσουν τη χαρά της Ενοριακής ζωής, της Συντροφιάς σας, με όλες τις δραστηριότητες που η τοπική μας Εκκλησία ετοιμάζει και φέτος ειδικά για σας, τα αγαπημένα Της παιδιά!
Με πολλή χαρά θα σας συναντάμε κάθε φορά στον φιλόξενο χώρο της Ενορίας σας και με πατρική αγάπη σας καλωσορίζουμε!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ


† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου